Gember is een specerij met een vrij sterke, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Het wordt veel gebruikt in de keuken.  Gember wordt gewonnen uit de wortel van de gemberplant (Zingiber officinale). Het is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld en staat ook in Nederland al eeuwen op het menu.  De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol, maar ook bètacaroteen, koffiezuur en curcumine zijn in belangrijke hoeveelheden in gember aanwezig.

Gember kan zowel vers geraspt of als gedroogd als gemberpoeder gebruikt worden. Gedroogde gember is scherper van smaak dan verse gember. Bij de bereiding van Chai pletten de Chaiwallahs de verse gemberwortel en koken dit mee met de thee en andere specerijen. Gember maakt ook je Chai Cake lekker pittig.

Gember heeft een lange geschiedenis van gebruik als specerij en als kruidengeneesmiddel, met name in de Aziatische, Indische en Arabische folklore.

Gember heeft een verwarmend effect hebben en de bloedcirculatie stimuleren.

 

Is gember gezond?

  • Gember kan toegepast worden bij misselijkheid, om de misselijkheid te onderdrukken.
  • Gember is opgenomen in de Amerikaanse farmacopee als een tinctuur om maagklachten te behandelen.
  • Wetenschappelijk onderzoek wijst ook op pijnonderdrukkende eigenschappen van gember. Gember wordt ook gebruikt als een ontstekingsremmend middel.
  • Volgens de Arabische folklore is gember goed om het geheugen te verbeteren. Van oudsher wordt het ook gebruikt als middel voor verbetering van de hersenfuncties. Een extract van gember blijkt in een onderzoek een positief effect te hebben op zowel aandacht en cognitieve functies van gezonde vrouwen van middelbare leeftijd.

Gember wordt over het algemeen als veilig beschouwd.